Categorieën
Blog

Een succesvol eerste jaar Albers Adviseert!

Hoera! Albers Adviseert! bestaat één jaar.

11 november 2020. Vandaag precies een jaar geleden zat ik bij de Kamer van Koophandel om me in te schrijven als ondernemer. Dat was een goede keuze, want ik kijk terug op een succesvol eerste jaar.

Een succesvol eerste jaar

Op Shikoku in Japan had ik een telefonisch kennismakingsgesprek met de programmadirecteur van Digitalisering Strafrechtketen. Terug in Nederland was dat genoeg om in zijn team aan de slag te gaan als programmamanager. Die opdracht bij het ministerie van Justitie en Veiligheid loopt nog steeds door. Gelukkig heb ik daarnaast nog tijd voor andere opdrachten.

Trainingen en begeleidingscommissie

Via mijn oude werkgever, Van Aetsveld, was ik al actief als hoofddocent bij het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid. De rol als hoofddocent van de SBO opleiding Bibobcoördinator was reden voor het WODC om me te vragen lid te worden van de begeleidingscommissie van het onderzoek Evaluatie wet Bibob 2013. Dat onderzoek leverde tal van inzichten op die dit jaar in de opleiding terugkomen.

Bestuurlijke weerbaarheid tegen ondermijning

De gemeente Meppel vroeg me eind 2019 hen te helpen met een strategie voor de aanpak van ondermijning en de verhoging van hun bestuurlijke weerbaarheid. Op basis van een inventarisatie heb ik samen met Amos Gomes de Mesquita een advies opgesteld. In de zomer besloot het college de aanpak te intensiveren volgens dat advies.

De effecten van Corona

Terwijl ik in Japan was, woedde Covid-19/Corona vooral in China. In de eerste maanden van 2020 bereikte het virus Europa. Uiteindelijk leidde dat in maart 2020 tot een lockdown. Op dat moment zat ik midden in een evaluatieronde van alle 44 projecten uit het portfolio van de digitalisering van de strafrechtketen. In allerijl moesten geplande gesprekken afgezegd, verschoven en later opnieuw gepland worden via videoconferencing. Daardoor deed ik in zeer korte tijd heel veel ervaring op in het werken op afstand. Tools als Teams, WebEx en Zoom hebben inmiddels nauwelijks geheimen voor me. Vooral de eerste twee maanden lag mijn werktempo veel te hoog om duurzaam vol te houden.

Van bedreiging naar kans

Na de pure fase van crisis werd al snel duidelijk dat we het Corona-virus niet zo snel kwijt zullen zijn. Dat betekende zoeken naar een nieuw ‘normaal’. Ik investeerde in mijn thuiswerkomgeving, met betere beeldschermen en camera. De levertijd van mijn nieuwe bureaustoel blijkt de grootste uitdaging. Ik werd prima geholpen door Carlos in huis, maar de productie in Noord-Italië is door Corona vertraagd. Ik hoop dat de goede Sint de bureaustoel mee kan nemen op weg naar Nederland!

Leren op afstand – de nieuwe norm

Via het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid kreeg ik de mogelijkheid om een training van Marcel de Leeuwe te volgen. Hij is gespecialiseerd in ‘Leren op afstand’. Dankzij zijn tips en instructie ben ik in staat om mijn trainingen en workshops op afstand te verzorgen. En dat bleek erg handig toen in september duidelijk werd dat er opnieuw beperkende maatregelen genomen moesten worden. Al drie keer heb ik op het laatste moment fysiek geplande trainingen en workshops uiteindelijk digitaal en op afstand verzorgd.

Wandelen naar mijn werk

Door het vele beeldschermwerk heb ik mezelf aangeleerd om naar het werk te wandelen. In mijn geval van mijn voordeur via de IJssel naar mijn voordeur. Het dwingt me te bewegen, even mijn hoofd leeg te maken voordat ik aan de slag ga. Tussendoor probeer ik in huis ook meer te bewegen. Daarom doe ik nu mee aan een 10.000 stappen challenge: samen met een aantal collega’s wandel ik virtueel naar Rome. Ik gebruik momenten als het koffiezetten met mijn percolator als een prettige afwisselende pauze op een zittende werkdag. Aan het eind van de dag gebruik ik een tweede wandeling om de knop om te zetten; van klus naar rust. Hoewel die rust natuurlijk relatief is: als ondernemer werk ik natuurlijk ook in de avonduren nog wel aan mijn administratie.

Aanwezig op het web

Ik ben nog wel zoekende naar hoeveel ik op deze website, LinkedIn en Facebook actief kan zijn. Soms schiet dat er net te veel bij in. Ik zou de vormgeving van mijn website aan willen passen en nog iets meer content willen opbouwen. Dat zijn een mooie uitdaging voor de toekomst. Niet alles hoeft in één keer perfect te zijn. Stapje voor stapje ben ik nog steeds bezig met leren ondernemen.

Dank aan mijn opdrachtgevers

Zonder mijn opdrachtgevers had ik nooit een succesvol eerste jaar gehad. Zij hebben vertrouwen in me uitgesproken. Daarvoor wil ik hen hartelijk bedanken. Samen werken we aan realiseerbare strategieën!

Geverifieerd door MonsterInsights