Categorieën
Blog Strategie

Bewegen maakt bijsturen mogelijk

Alleen als iets beweegt, kan je bijsturen. Dat heb ik zelf ervaren bij het starten van mijn bedrijf!

Plannen maken is mooi. Je bedenkt wat je gaat doen, weegt risico’s af, schat in wat een handige werkwijze is en plant je activiteiten. Mooi! Vaak blijkt tijdens de uitvoering van de plannen echter dat het helemaal niet zo werkt als je had bedacht. Dan ontdek je dat je net een iets andere aanpak nodig hebt, dat het langer duurt om zaken te regelen of dat er andere dingen anders lopen dan verwacht. Dan blijkt weer eens: alleen bewegen maakt bijsturen mogelijk.

Inschrijven kamer van koophandel

Het idee voor Albers Adviseert! zat al een paar jaar in mijn hoofd. Mijn wens om zelf als ondernemer aan de slag te gaan werd werkelijkheid nadat ik mijn baan had opgezegd. Eind augustus 2019 vertrok ik naar Japan voor een prachtige pelgrimstocht. Toen ik eind oktober terugkwam, kon ik mijn bedrijf starten. Na een brainstorm en gesprekken met mensen uit mijn omgeving was het duidelijk: de bedrijfsnaam werd Albers Adviseert! Daarmee kon ik mijn bedrijf digitaal inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

De 11e van de 11e om 11:11

Hoe symbolisch kan een datum zijn? De eerste optie om mijn bedrijf in te laten schrijven in het handelsregister was op 11 november. Het tijdstip van de afspraak was tien minuten over elf. Ik was op tijd bij de Kamer van Koophandel. Laten we daardoor nou net iets eerder in gesprek gaan, waardoor mijn bedrijf ingeschreven is op 11-11-2019 om 11:11. Als dat geen goed begin is!

Een bedrijfsrekening regelen

Nadat mijn bedrijf was ingeschreven, dacht ik dat een bedrijfsrekening wel snel geregeld zou zijn. Ik stond immers ingeschreven in de KVK. Na een scan van mogelijke zakelijke banken kwam Triodos uit de bus als mijn voorkeursbank. Een milieubewuste bank, waar ik bovendien al een privérekening had. Daarom had ik ook al de bijbehorende identifyer. Ik ging er dus vanuit dat het snel voor elkaar zou zijn. Dat liep echter anders. Toen ik de rekening aanvroeg, bleek dat ik twee tot vijf weken zou moeten wachten. Dat had ik kunnen weten, want banken worden natuurlijk streng gecontroleerd of ze niet meewerken aan witwassen. Daar ging mijn wens om snel te factureren. Gelukkig wist ik: bewegen maakt bijsturen mogelijk.

Belastingdienst erg snel

Bij de inschrijving in het KVK-register wordt direct gevraagd of je bedrijf aangemeld moet worden bij de Belastingdienst. Omdat Albers Adviseert! mijn eerste bedrijf is, moet dat natuurlijk. Gelukkig bleek de belastingdienst wel snel met het afgeven van mijn btw-nummer; dat had ik met een week al binnen.

Facturen kunnen de deur uit!

Uiteindelijk komt dan alles gelukkig toch samen. Ik heb een zakelijk rekeningnummer waarop het geld gestort kan worden. Mijn KVK-nummer maakt het mogelijk om zaken met me te doen. De Belastingdienst heeft me netjes voorzien van een btw-nummer. Met die drie gegevens kan ik mijn facturen opmaken. Gelukkig zijn er wat voorbeelden op internet te vinden, waarop netjes is aangegeven wat er op een factuur moet staan.

Bewegen maakt bijsturen mogelijk

Uiteindelijk duurde het tweeënhalve week voordat mijn eerste facturen de deur uit konden. Netjes opgemaakt in de huisstijl die ik in de tussentijd heb kunnen maken. Bovenaan het papier staat een zelfontworpen logo, zodat mijn bedrijf ook herkenbaar is. De kopieën van de facturen heb ik netjes opgeborgen in mappen waarop ook mijn logo staat. Het begint erop te lijken! En dan begint het wachten op betaling, want de facturen van mijn eerste twee klussen zijn natuurlijk meteen verstuurd!

In business

Gelukkig hebben al mijn klanten netjes op tijd betaald. Alle facturen van 2019 zijn betaald, waardoor ik mijn bedrijf netjes kon starten. Mijn boekhouder, Memoriaal uit Deventer, heeft de jaarcijfers van 2019 al opgemaakt. Ik ben in business! Op naar het volgende jaar, want bewegen maakt bijsturen mogelijk!


Terug naar mijn hoofdpagina

Één reactie op “Bewegen maakt bijsturen mogelijk”