Categorieën
Blog

Podcast: hoe stel je een consistent Bibobbeleid op voor jouw gemeente?

Het studiecentrum voor bedrijf en overheid vroeg me een podcast te maken over het opstellen van Bibob-beleid. Bob Brinkman ging met me in gesprek en dat leverde mooie inzichten op.

In deze podcast deel ik mijn visie over hoe je consistent bibobbeleid kunt voeren. Het opstellen van beleid is één van de manieren om met een realiseerbare strategie je doelen te bereiken. Al sinds 2013, toen ik begon met het opbouwen van mijn expertise op het gebied van Bibob, is het actueel houden van het beleid belangrijk. Met actueel beleid beschik je over een krachtig instrument in de aanpak van ondermijning.

Pas je beleid aan vanwege gewijzigde wetgeving

Tijdens het gesprek ben ik ingegaan op een aantal vragen die je als bestuursorgaan tegenkomt als je aan de slag gaat met de vernieuwing van je Bibobbeleid. Voor veel gemeenten is dat een actueel vraagstuk. De wet is immers in 2020 aangepast met een eerste tranche wijzigingen. De tweede tranche wijzigingen is inmiddels ook op weg naar besluitvorming. Snel en adequaat aanpassen van je beleid maakt dat je de nieuwe mogelijkheden ook daadwerkelijk kunt inzetten.

De podcast geeft antwoord op vragen

Ik de podcast geef ik antwoord op vragen van Bob Brinkman. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Hoe stel je een consistent Bibobbeleid op voor jouw gemeente? En aan welke basisnormen moet het Bibobbeleid van jouw gemeente voldoen?
  • Wie ontwikkelt, onderhoudt en accordeert het beleid?
  • Hoe maak je de Wet Bibob onderdeel van het lokaal integraal veiligheidsbeleid van jouw gemeente?

Consistent Bibobbeleid is een instrument tegen ondermijning

De wet Bibob is in het leven geroepen om de integriteit van het openbaar bestuur te waarborgen. Het gebruik van die wettelijke bevoegdheden maakt het mogelijk om criminelen te weren uit je omgeving. Dat doe je door te voorkomen dat je ze vergunningen verleent, subsidies verstrekt of (vastgoed-) transacties met ze aangaat. Daarin draagt Bibob bij aan de versterking van de bestuurlijke weerbaarheid.

Benieuwd naar de podcast?

Beluister de podcast of ga naar de site van het Studiecentrum voor Bedrijf en Overheid om meer te weten te komen over de opleiding Bibobcoördinator.

Of neem direct contact met me op. Ik praat je graag bij en bekijk samen met jou wat ik voor jouw organisatie kan betekenen.


Terug naar mijn hoofdpagina

Één reactie op “Podcast: hoe stel je een consistent Bibobbeleid op voor jouw gemeente?”